Veiligheidsaarding controleren/vervangen

Veiligheidsaarding controleren/ vervangen

Veiligheidsaarding controleren en vervangen.Op de aardlekschakelaar zit een aan/uit knop en een testknop. Met de testknop maken we met opzet een foutstroom die de schakelaar op zijn goede werking controleert. Met de testknop kunnen we de schakelaar redelijk testen.

Om precies te weten of de aardlekschakelaar in orde is, moeten we met nauwkeurige meetapparatuur een nauwkeurige lekstroom in de in de installatie nabootsen. Beproef de aardlekschakelaar regelmatig door op de testknop te drukken. Blijkt hier iets niet te werken zoals het hoort, dan staan wij voor u klaar om de aarding te controleren en zo nodig te vervangen. 

 

De aardlekschakelaar

De aardlekschakelaar is heel geschikt als beveiliging tegen gevaar bij het aanraken van onder spanning staande delen. 

De aardlekschakelaar meet het verschil tussen de heengaande en de terugkomende stroom (stroomsterkte). Als alles in orde is, dan is de heegaande stroom precies even groot als de terugkerende stroom. Maar als er iets fout gaat, zal er stroom "verdwijnen". Die stroom kan weglekken via een toestel of via het lichaam van iemand die in aanraking komt met de spanning.

De aardlekschakelaar kan heel kleine verschillen tussen de heengaande en de terugkerende stroom meten. Als er zo'n verschil is, zal de schakelaar de voeding meteen uitschakelen. Wandcontactdozen in woonkamers en dergelijke moeten voorzien zijn van beschermingscontact.

Bovendien moeten deze installatiedelen worden beveiligd met een aardlekschakelaar van 0.03A. Deze 30mA geeft geen lichamelijke letsel, maar wel spierkramp en ademnood als de spanning langer aanhoudt. Aardlekschakelaars worden geleverd met een aanspreekstroom van 10, 30, 100, 300 en 500 mA.

 

Klus aanmelden of meer informatie?